>

Dogo Canario és Egyéb Kutyák Klubja

Így kezdodött - itt tartunk ma

Az egyesület bemutatkozása


1999-ben kezdődött a történetünk, amikor Nagykanizsán a kanári szigeteki (dogo canario) kutyafajtát tartók egy fajtaklubot hoztak létre. A Magyar Kutyások Szövetségének (MKSZ) önálló jogú, országos hatáskörű tagszervezeteként alakult meg az egyesület, akkor Szabady László kanári szigeteki kutyafajta tenyésztő vezetésével.
A klubhoz más kutyafajtát tartók is csatlakoztak, s hamar kiderült, hogy a kutyásoknak van igénye a "kutyázásra" és még 1999-ben felkérték a jelenlegi elnököt, Porkoláb Bernátot arra, hogy vegye át a klub irányítását.
Az 1999. december 11-i Közgyűlés alkalmával a tagság megszavazta az új vezetőséget és kibővült a klub, így lett az egyesület neve PERRO DE PRESA CANARIO ÉS EGYÉB KUTYÁK KLUBJA. (A fajtát időközben DOGO CANARIO néven ismerte el az FCI, így a nevünk DOGO CANARIO ÉS EGYÉB KUTYÁK KLUBJA névre változott és 2003 óta közhasznú egyesület lettünk).

Az Alapszabályunk által meghatározott célok, feladatok: (idézet az Alapszabályból) "Az Egyesület célja és feladata: Az Egyesülethez tartozó kutyafajták tenyésztése, szakmai képzés, továbbképzés, kapcsolatteremtés és tartás hazai és külföldi egyesületekkel, kinológiai szervezetekkel.
Közreműködés országos és helyi természet- és állatvédelmi programok kidolgozásában, megvalósításában. Természet- és állatvédelmi érdekvédelem. Kiállítások és tenyészszemlék rendezése, egyéb rendezvények szervezése, kiképzések, ringdresszúra. Klubnapok, előadások tartása, jog- és érdekvédelem, alom- és utódellenőrzés megvalósítása, genetikai bázis teremtése, genetikai nyilvántartás vezetése."

2000. év elején hozzáláttunk megfogalmazott céljaink, feladataink megvalósításához.


Tavasszal elindítottunk első engedelmességi tanfolyamunkat, mely sikeresnek bizonyult és azóta folyamatosan minden évben tavasszal és ősszel is tartunk tanfolyamot. Ma már kezdő és haladó képzéseket is tartunk, szakképzett kiképzőkkel. Nagykanizsán a Camping úti kutyakiképző pályán a tanfolyamok mellett versenyszabványos agility pálya is rendelkezésre áll. Az első aktív évünk legnagyobb kihívása az első CAC kutyakiállítás megrendezése volt. A festői szépségű Csónakázó-tó területe ideális helyszín erre a célra, ahol azóta is minden évben magas színvonalú, sok külföldi részvételével zajló kiállításokat rendezünk. Az MKSZ klubjai közül a mi kiállításunk zajlik a legnagyobb részvétellel.
Az évek során folytattuk a kutyakiképzéseket, kiállítások szervezését. 2004-ben már bővült rendezvényeink sora, hiszen tavasszal és ősszel járőrversenyt rendeztünk, melyek sikerére tekintettel ezt a hagyományt is folytatjuk az elkövetkezendőkben.

2005. év elején az egyesület első bálját is megszerveztük, mely szintén sikeresnek bizonyult, így a következő években is számítani lehet erre a rendezvényre. A 2005. év tervei között szerepel még az első országos agility verseny megszervezése Nagykanizsán, melynek időpontja szeptember 24. Továbbá az ősz folyamán tenyészszemlét.


Porkoláb Renáta, 2005